Terugfokpoging

binkieweb

Een in 1920 ondernomen poging tot herstel van het ras mislukte: Het grote publiek voelde meer voor spectaculaire buitenlandse rassen.

Kort voor de oorlog wist de in 1905 opgerichte Smoushondenclub, mevrouw C. van den Hurk-Kleyn, fokster van Keeshonden, over te halen het eens met Smouzen te proberen. Binnen de kortste keren was ze een enthousiast Smouzenliefhebster. Samen met mevrouw Sasta1927.P. Nagel- v. d. Sluys legde zij een basis voor de weder- opbouw van het ras.

Binkie, een teefje uit 1934 (zie het staande hondje op de foto) wordt nog steeds beschouwd als een zeer mooi exemplaar Hollandse Smoushond. Zij staat model voor het hedendaagse smousje.

Helaas, de oorlog maakte een eind aan deze illusie; in de bijlage van het stamboek van na de oorlog, vindt men nog slechts 4 nesten, 1 in 1946, 2 in 1947 en  een in april 1949.

Het zou 25 jaar stil blijven, voordat mevrouw Mia van Woerden en mevrouw Riek Barkman de koppen bij elkaar staken en plannen ontwikkelden de Hollandse Smoushond nieuw leven in te blazen. Zij starten toen het terugfokprogramma.