Vachtverzorging

Als uw pup een echte Smouzenvacht ontwikkelt, zal het haar hard en recht zijn. Het zal tweemaal per jaar los gaan zitten en met de hand geplukt moeten worden, waarna de hond een tijdje in zijn ‘hemd’ van wollig onderhaar loopt, tot het bovenhaar er weer doorheen is gegroeid. Na een maand of drie is dat meestal weer op lengte. Het normale vachtonderhoud bestaat bij voorkeur uit … niets doen. Niet borstelen en niet kammen. Een wasbeurt is voor een normale hond niet nodig en het gebruik van shampoo zelfs schadelijk, omdat u daarmee de natuurlijke vetlaag van de hondenhuid verstoort. Is het toch nodig, bijv. na een rolpartij door rotte vis, gebruik dan een speciale hondenshampoo.

Het ‘puppypluis’ is gewoonlijk al met een maand of drie te verwijderen; de eerste echte beurt volgt als de hond zes tot acht maanden is, als het haar dan tenminste rijp is. Het plukken is bij een goede vacht niet moeilijk; veel Smouzeneigenaars doen het zelf, in enkele uren.

Pluk de hond liefst niet in afdelingen, al mag u er natuurlijk best een paar dagen over doen, maar wacht tot de héle vacht rijp is. Dat kunt u gemakkelijk nagaan: u pakt een klein plukje haar bij de punten vast en geeft een rukje, terwijl u met uw andere hand de huid strak en tegen het lijf geklemd houdt. Trek nooit de huid mee omhoog, dit geeft schade aan het bindweefsel. Als het vlot loslaat, is het rijp. Het plukgebaar zelf moet u even voorgedaan worden. Het is aan te raden het trimadvies van de HSC te bestuderen, geschreven door vachtdeskundige mevrouw Miranda de Ridder. Het mooi uitgevoerde boekje met daarin alles over de vachtverzorging en het plukken van de Smous kunt u bestellen, kosten € 2.00. Het boekje kan worden gekocht tijdens gelegenheden waar de infostand aanwezig is zoals de RITS-dagen, clubmatch en dergelijke, maar kan ook besteld worden bij Loes Burger: loes.burgerhakbijl@hetnet.nl. Bij de kosten komt dan € 2.00 voor verzending en verpakking.

Neem het plukadvies ook mee naar de trimsalon.Hebt u een Smous met een doezige vacht, dan ligt de zaak anders. Zulk haar is gewoonlijk zacht en het klit in het onderhaar. Soms is de rug nog wel te plukken (en dat moet dan ook gebeuren!), maar de rest niet. Zo’n vacht moet u wel degelijk geregeld kammen met een groftandige kam. Leer uw pup van het begin af aan netjes stil op tafel te blijven liggen bij de vachterzorging, ook al is er de eerste maanden nog geen klitje te zien.